Pijn in schouder

Pijn in de schouder kan erg veel oorzaken hebben. De pijn in de schouder kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overbelasting, stramme spieren, een verrekking, of een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking is een vervelende, maar veel voorkomende oorzaak van pijn in de schouder. Aan een slijmbeursontsteking schouder kan al een overbelasting vooraf zijn gegaan.

Overbelasting en pijn in schouder

Pijn in de schouder wordt in veel gevallen veroorzaakt door overbelasting. De schouder is dagelijks betrokken bij vrijwel iedere beweging die er gemaakt wordt, en heeft hierdoor aardig wat te verduren. Staat er teveel druk of spanning op de schouder, dan kan deze overbelast raken wat zorgt voor flinke pijn in de schouder. Een overbelaste schouder heeft vooral veel rust nodig. Krijgt de schouder die rust niet, dan kan de situatie verergeren. Overbelasting kan soms overgaan op een slijmbeursontsteking als de overbelasting in het schoudergewricht zit. Een slijmbeursontsteking in de schouder is erg pijnlijk en kan lange tijd voor klachten blijven zorgen.

Slijmbeursontsteking als oorzaak pijn in schouder

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de vochtholte die rond het schoudergewricht zit: de slijmbeurs. De slijmbeurs versoepelt de beweging van het gewricht en voorkomt een te grote wrijving van de botten in het gewricht. Hierdoor staat er een flinke druk op de slijmbeurs. De slijmbeurs is hiervoor gemaakt, maar bij een te grote of te langdurige druk kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking. Dit zorgt voor een fikse schouderpijn en beperkt u in het dagelijks functioneren.

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal wanneer een gewricht langdurig onder zware druk heeft gestaan. Dit kan op veel verschillende manieren gebeuren, waaronder door veel sporten. Tennis is een beruchte sport als veroorzaker van een slijmbeursontsteking in de schouder. Ook bepaalde beroepen kunnen het ontstaan van een slijmbeursontsteking in de schouder in de hand werken. Een slijmbeursontsteking in de schouder is te herkennen aan een constante pijn in de schouder. De pijn zit hoofdzakelijk in het gewricht van de schouder. Wanneer de schouder veel wordt gebruikt, zal de pijn verder toenemen. Krijgt de schouder rust, dan verdwijnt de pijn in de schouder juist weer, hoewel de pijn niet volledig weggaat.