Slijmbeurs schouder

Het schoudergewricht is een vrij complex gewricht. Om te begrijpen wat er gebeurd bij een slijmbeursontsteking in de schouder, is het handig om een basis begrip te hebben van de werking van dit gewricht. Door te begrijpen hoe het schoudergewricht werkt, is ook het ontstaan van een slijmbeursontsteking beter te verklaren.

Samenwerkende botten

Het schoudergewricht bestaat uit een geheel van meerdere botten, spieren, pezen, kraakbeen en een slijmbeurs. Samen vormen zij het schoudergewricht dat beweging in alle richtingen mogelijk maakt. Het gewricht zelf wordt gevormd door de kop van het bovenarm dat in de kom van het schouderblad zit. De botten passen hier precies in elkaar. De ronde kop kan vrij bewegen in de kom van het schouderblad. Als de schouder uit de kom is, is deze verbinding dus verbroken.

Bovenop het schoudergewricht ligt het acromion. Dit kleine botje speelt een ondersteunende rol voor het gewricht. Aan het acromion zit het sleutelbeen, dat eveneens een beschermende en verstevigende rol speelt voor het gewricht.

Soepele beweging van het schoudergewricht

Beweging van het schoudergewricht wordt mogelijk gemaakt door de verbinding van pezen met daaraan weer spieren op verschillende plekken op het gewricht. Deze spieren zijn op zo’n manier met het gewricht verbonden, dat beweging in alle richtingen mogelijk is. Met enkel bot zal deze beweging echter niet soepel zijn, en het bot bovendien snel verslijten. Daarom ligt rond de kop en kom een laag van kraakbeen. Kraakbeen heeft een beschermende werking, maar bekleed het bot ook voor een soepele beweging.

Het belangrijkste voor soepele beweging is echter de slijmbeurs. De slijmbeurs is een met vocht gevulde holte tussen de kop en kom in. De slijmbeurs kan het beste vergeleken worden met een beetje olie in bijvoorbeeld een scharnier: het maakt de beweging soepel en gemakkelijk. Zonder een slijmbeurs zal het gewricht daarnaast veel gemakkelijker afslijten, omdat de botten in het schoudergewricht teveel langs elkaar schuren.

Door deze belangrijke rol van de slijmbeurs in het gewricht, zorgt een slijmbeursontsteking ook voor zoveel pijn in de schouder. Bewegingen in de schouder gaan niet meer zo soepel als het hoort, en zwelling van de slijmbeurs zorgt ook nog eens voor een verhoogde druk in het gewricht.