Slijmbeursontsteking schouder behandeling

Een slijmbeursontsteking in de schouder is helaas niet met een medicijnkuur in korte tijd te verhelpen. De ontsteking kan soms vele maanden aanhouden. Het allerbelangrijkste voor een spoedig herstel van de schouder is het nemen van veel rust.

Slijmbeursontsteking schouder behandeling

De behandeling van een slijmbeuirsontsteking schouder kan bestaan uit één of meerdere van de volgende onderdelen:

  • Rust voor het schoudergewricht
  • Oefeningen die het schoudergewricht soepel houden
  • Medicijnen als pijnstillers en ontstekingsremmers
  • Een corticosteroïden injectie in de slijmbeurs van de schouder
  • Shockwavetherapie voor de schouder
  • Een operatieve verwijdering van de slijmbeurs in de schouder

 

Rust voor het schoudergewricht

Schouderklachten als gevolg van een slijmbeursontsteking kunnen behoorlijk heftig ervaren worden en het dagelijks leven over hoop gooien. Zeker aan het begin van de ontsteking zal de schouder bijna niet gebruikt kunnen worden. Vooral in deze fase is het van groot belang de schouder zoveel mogelijk te laten rusten en het gewricht niet te forceren. Wanneer er stug wordt doorgewerkt kan de ontsteking steeds heviger worden en er zelfs permanente schade optreden. Rust geeft het lichaam de tijd te herstellen van de ontsteking. Eventueel kan het gewricht worden gekoeld met ijs.

Oefeningen

Hoewel rust erg belangrijk is, moet het schoudergewricht niet volledig geïmmobiliseerd worden. Zolang een beweging niet zorgt voor meer pijn, kan deze uitgevoerd worden, zij het met mate. Dit zorgt ervoor dat de schouder niet stijf wordt en de doorbloeding normaal blijft, wat belangrijk is voor het herstel van de slijmbeursontsteking. Op de pagina slijmbeursontsteking schouder oefeningen staan een aantal oefeningen die het herstel van de slijmbeursontsteking kunnen bespoedigen.

Medicijnen

Wanneer de slijmbeursontsteking zorgt voor hevige pijn in de schouder kunnen er altijd pijnstillers worden genomen. Vaak zal de arts ervoor kiezen een kuur voor te schrijven van ontstekingsremmende medicijnen. Deze medicijnen zullen de scherpste randjes van de ontsteking afhalen en zorgen voor een vlotter herstel, hoewel over dit laatste twijfel bestaat. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Lees hierover meer op de pagina slijmbeursontsteking schouder medicijnen.

Injectie

Een laatste redmiddel bij een slijmbeursontsteking in de schouder is een injectie rechtstreeks in de slijmbeurs. Deze injectie bevat corticosteroïden. Dit zijn medicijnen die een ontsteking remmen door het eigen immuunsysteem tijdelijk af te zwakken. Het immuunsysteem is namelijk betrokken bij het ontstaan van de ontsteking. Corticosteroïden zijn zeer sterke medicijnen en veel artsen zijn terughoudend met het geven van de injectie bij een slijmbeursontsteking in de schouder. Om verschillende redenen komt daarnaast niet iedereen in aanmerkingen voor een injectie. Lees verder op de pagina slijmbeursontsteking schouder injectie.

Operatieve verwijdering slijmbeurs

In zeer ernstige gevallen van een slijmbeursontsteking in de schouder wordt er soms voor gekozen de slijmbeurs operatief te verwijderen. Dit wordt alleen gedaan wanneer er geen uitzicht is op herstel en de slijmbeursontsteking een chronisch karakter heeft aangenomen. Tijdens de operatie wordt de slijmbeurs leeg gezogen. Meestal kan dit plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. Het herstel van een operatieve verwijdering van de slijmbeurs heeft veel tijd nodig. De eerste weken zal de schouder complete rust nodig hebben. Daarna volgt een traject van revalidatie. Zeker een jaar lang kan er geen deel worden genomen aan contactsporten.