Slijmbeursontsteking schouder oorzaak

Een slijmbeursontsteking in de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben. Vrijwel altijd is de slijmbeursontsteking te herleiden naar een periode van grote inspanning of druk op het schoudergewricht. Het schoudergewricht heeft in deze periode niet voldoende tijd en rust om te herstellen en kan hierdoor gaan ontsteken. De slijmbeurs is het deel van het gewricht dat het meest onder druk staat. Mede hierom ontstaan ontstekingen in het gewricht meestal in de slijmbeurs.

Langdurige inspanning schouder

De slijmbeurs is een holte met vocht in het schoudergewricht dat bewegingen soepel maakt. Het voorkomt slijtage van de botten in het gewricht. Met de rol als schokdemper, heeft de slijmbeurs wel te maken met een hoge druk. Hierdoor kan het voorkomen dat de slijmbeurs ontstoken raakt.

Verreweg de meeste gevallen van een slijmbeursontsteking in de schouder worden veroorzaakt door een langdurige inspanning van de schouder. De schouder is dagelijks bij vrijwel iedere handeling betrokken en heeft hierdoor ook aardig wat te verduren. Wanneer de inspanning gedurende een lange tijd vrij hoog is, kan de schouder geïrriteerd raken en zelfs gaan ontsteken. Zeker bepaalde sporten, zoals tennis en squash, kunnen relatief gemakkelijk een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaken. Vooral wanneer er meerdere keren per week wordt gesport kan de ontsteking ontstaan. Door voldoende rust te nemen, verlaagt u het risico op een slijmbeursontsteking.

Slijmbeursontsteking schouder door trauma

Soms wordt een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld een harde klap op de schouder. Het schoudergewricht staat dan korte tijd onder hele hoge druk. Dit kan schade veroorzaken in het gewricht. In sommige gevallen zal de schade leiden tot het ontstaan van een slijmbeursontsteking. Hoewel de oorzaak in dit geval anders is dan bij een slijmbeursontsteking die ontstaat door een langdurige inspanning, verloopt het herstel hetzelfde. De schouder heeft rust nodig om te herstellen, eventueel ondersteund met medicijnen.