Slijmbeursontsteking schouder symptomen

Een slijmbeursontsteking in de schouder is goed te herkennen aan een aantal duidelijke symptomen die altijd zullen optreden. Het duidelijkste symptoom is de pijn die optreedt, zowel bij inspanning als rust. Daarnaast kan de schouder minder goed bewogen worden zonder dat hierbij pijn optreedt. Dit zorgt voor een verminderde mobiliteit: de bewegingsvrijheid is verminderd.

Slijmbeursontsteking schouder symptomen

Bij een slijmbeursontsteking schouder dienen zich vaak de volgende symptomen voor. Deze symptomen kunnen per geval verschillen in de mate waarin ze voorkomen en ook hoeven ze niet altijd allemaal aanwezig te zijn.

  • Verminderde bewegingsvrijheid van het schoudergewricht
  • Pijn in en rond de schouder
  • Uitstraling van pijn naar arm en hand
  • Het niet boven het hoofd kunnen heffen van de arm
  • Een (lichte) zwelling rond het schoudergewricht
  • Een (licht) rode huid rond het schoudergewricht
  • Het warmer dan normaal aanvoelen van de huid rond de schouder

Andere oorzaken symptomen

Schouderklachten worden vaak veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Toch kunnen ook andere aandoeningen zorgen voor pijn in de schouder. Een andere veel voorkomende oorzaak is een peesontsteking. Een peesontsteking heeft vergelijkbare symptomen als een slijmbeursontsteking, maar is vaak iets meer beperkt tot een klein gebied van de schouder. Daarnaast zal niet altijd de gehele mobiliteit van de schouder achteruitgaan, wat normaal gesproken wel het geval is bij een slijmbeursontsteking.

Pijn door slijmbeursontsteking

Pijn in de schouder is het duidelijkste symptoom voor een slijmbeursontsteking. De pijn is vooral gelokaliseerd in en rond de schouder, maar kan ook uitstralen naar het arm en de hand. Pijn in de schouder wordt erger wanneer de schouder gebruikt blijft worden. Lichte inspanning en beweging is goed voor het herstel, zware inspanning verergert de klachten. Ook in periodes van rust zal de pijn aanwezig blijven, zij het minder.

Verminderde mobiliteit schouder

Door de ontsteking en pijn zal de schouder minder goed bewogen kunnen worden. Zo is het voor veel mensen met een slijmbeursontsteking in de schouder onmogelijk om de arm volledig boven het hoofd op te heffen. Aan het begin van de ontsteking zal de mobiliteit het minste zijn en zal er ook niks gedragen kunnen worden met het arm aan de kant van de ontsteking. Later neemt de bewegingsvrijheid toe en kan de schouder steeds beter gebruikt worden.

Overige ontstekingssymptomen

Een belangrijk symptoom van een ontsteking is zwelling. Hoewel zwelling in het schoudergewricht vaak vrij beperkt is, kan ook hier een verdikking worden waargenomen bij een slijmbeursontsteking. De huid rond de ontsteking kan ook rood en warm zijn, hoewel dit niet altijd het geval is. Een rode, warme huid komt door een plaatselijk verhoogde doorbloeding. Het lichaam probeert de ontsteking te genezen door meer voedingsstoffen aan te voeren en tegelijkertijd afvalstoffen af te voeren. Omdat het schoudergewricht relatief diep in het lichaam ligt, zal meestal alleen bij zware ontstekingen de huid rood kleuren en opwarmen.